Novice

Spremljajte naše novice
13. maj 2024

Izjemen dosežek visokošolske učiteljice DOBA Fakultete

Izr. prof. dr. Daša Grajfoner je vodilna avtorica objavljenega članka Perceptions of risk and coping strategies during the COVID-19 pandemic among women and older adults. Revija je v prvem kvartilu Q1, A1, Scopus, faktor vpliva pa je v tem letu 3.75, 10 letni 4.2

Povzetek članka

COVID-19 pandemija je močno vplivala na zdravje, ekonomijo in družbo po vsem svetu. V večini držav so bili uvedeni ukrepi, ki so mnogim povzročili finančne in čustvene težave. Študija je raziskovala, kako je pandemija vplivala na psihično zdravje in počutje ter zaznavanje tveganj in strategije spoprijemanja pri dveh ranljivih skupinah v Maleziji: žensk in starejših odraslih z nizkimi dohodki. Sodelujoči so med obdobjem ukrepov za nadzor gibanja odgovarjali na vprašanja povezana s težavami s katerimi so se soočali. 

Tako ženske kot starejši odrasli so poročali o podobnih težavah. Ženske so izpostavile sedem ključnih tem, med drugim psihične izzive, nasilje v družini, finančni stres in nezadostne strategije spoprijemanja. Starejši odrasli so izpostavili šest ključnih tem, vključno z neugodnimi čustvenimi izkušnjami, izgubo socialnih stikov in potrebo po psihični podpori. Te ugotovitve so pomembne, saj pomagajo razumeti težave, s katerimi se soočajo te skupine ljudi, ter nudijo smernice za psihološko podporo in ukrepe, ki bi lahko pomagali izboljšati dobro počutje med okrevanjem po pandemiji.

Dostop do članka https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0301009

Informativni dnevi
Informativni dnevi
Deli
Deli
Online študij
Online študij
Izpolni prijavo
Izpolni prijavo
Deli