Novice

Spremljajte naše novice
11. december 2023

"Ostajam v Bruslju" - Erasmus izkušnja je prinesla nove priložnosti

Študentka programa Menedžment v sodobnem poslovanju je strokovno prakso opravljala v Belgiji, v Bruslju, kjer je nabirala znanje in izkušnje SBRA (Slovensko gospodarsko in raziskovalno združenje v Bruslju).

Asja Masnoglav je poročala o svojih vtisih iz Erasmus mobilnosti in tukaj je nekaj utrinkov.

„Znanja, ki sem jih pridobila med to prakso so neprecenljiva. Predvsem področje raziskav in inovacij mi je bilo do sedaj še precej neznano. Tako je prakse zame v veliki meri predstavljala tudi spoznavanje novih področji, ki so se izkazala za izredno zanimiva in raznolika. Poleg tega sem imela priložnost nadgraditi svoje znanje na področju EU, mednarodnega gospodarstva in razvoja regij. Hitro sem razumela, kako pomembno vlogo ta področja igrajo v naših življenjih.

Poleg pridobljenih novih znanj, je ta izkušnja imela pozitiven vpliv tudi na druga področja v mojem življenju. Bivanje in delo v tujini pomeni tudi večjo samostojnost, prevzemanje odgovornosti ter graditev novega socialnega kroga. Ker sem po naravi bolj zadržana, je bilo slednje, predvsem na začetku, zame najtežje. Kljub temu pa sem se - zahvaljujoč sproščenemu vzdušju na družabnih in »networking« dogodkih - hitro sprostila, ter si  kaj hitro ustvarila široko skupino prijateljev. Poleg tega sem se tudi z sodelavci odlično razumela, vsi so izjemno prijetni in hitro sem se tu začela počutiti kot doma. Sodeč po moji osebni izkušnji je samostojno bivanje v tujini eden najboljših načinov za razvoj socialnih kompetenc.

Pri osebnem razvoju ne smemo pozabiti tudi na učenje tujih jezikov in razvoj medkulturnega povezovanja. Ob bivanju v tujini sem opazila, da je kljub mojemu tekočemu znanju angleščine in rednemu branju ter pisanju v tem jeziku pri verbalnem izražanju ključna vaja. Po prihodu iz Slovenije sem potrebovala nekaj tednov, da sem začela uspešno in zares tekoče komunicirati tudi v angleščini. Na začetku sem na primer kljub siceršnjemu dobremu znanju sredi pogovora pogosto pozabila kako ključno besedo. Poleg angleščine sem se v drugem tednu odločila tudi, da se začnem učiti francoščino, kar je zame predstavljalo poseben izziv. Pomemben del prakse je bilo še razumevanje in komunikacija z različnimi kulturami. Naučila sem se ceniti kulturno raznolikost in se prilagoditi na različne načine dela. Bruselj je namreč nadvse internacionalno mesto.

Na splošno je bila moja izkušnja v Bruslju izjemna in na moje veliko veselje tu tudi ostajam. Navdušuje me medkulturno okolje, vsesplošno prizadevanje k izboljšavi sveta, ter nenazadnje tudi obilica znanja, ki preveva profesionalno skupnost tega Evropskega središča. Poleg tega sem se na mojo veliko srečo na prakso odpravila v podjetje z odličnim timskim vzdušjem. Izkušnjo Erasmus bi tako priporočila prav vsakemu študentu, saj takšne izkušnje ne more nadomestiti prav nič v domači coni udobja.”

>> Vas zanima več?

 

Informativni dnevi
Informativni dnevi
Deli
Deli
Online študij
Online študij
Izpolni prijavo
Izpolni prijavo
Deli