Novice

Spremljajte naše novice
28. marec 2022

12 fakultet, 24 ur - peti mednarodni virtualni Hackathon - Hack the waste 2022

Študenti DOBA Fakultete so se udeležili mednarodnega projekt Hack The Waste 2022, ki jim je omogočil delo v mednarodnih interdisciplinarnih virtualnih timih.

Za skupino desetih študentov in študentk DOBA Fakultete iz Slovenije, Hrvaške in Srbije je razburljiv vikend (25.-26. marec). Udeležili so se mednarodnega virtualnega projekta International Innovation Hackathon: Hack The Waste, ki smo ga organizirali skupaj s UC Leuven – Limburg (Belgija), ITversity Belgium Campus (Južna Afrika), Fontys University of Applied Sciences (Nizozemska), BA School of Business and Finance (Latvija). Sodelovali pa so tudi študenti iz drugih univerz – Danske, Norveške, Brazilije … 

Dva izziva, 24 ur, brez prestanka

Študenti so lahko izbirali med dvema izzivoma: »The challenge of Riga« and »The challenge of APPEAL«. Pri prvem izzivu so morali študenti najti rešitev za kosovne odpadke, ki jih prebivalci Rige odlagajo kar na dvorišča v blokovskih naseljih, ker nimajo urejenega ustreznega odvoza ali pa ta preveč stane. Pri drugem izzivu pa so morali študenti razviti spin-off prototipa iz raziskovalnega centra – novost na trgu usnja, in sicer usnje pridelano iz odpadkov jabolk (vegansko usnje). Timi so razvijali celotno poslovno idejo ter marketinško strategijo, kako doseči kupce za izdelke iz tako pridelanega usnja.

Mednarodni timi so uspeli celoten proces od ideje do predloga rešitve s prvimi prototipi, izpeljati v štiriindvajsetih urah. Izvedljivost rešitve pa so preverjali s konceptom, poslovnim modelom, oceno marketinškega potenciala, pripravo marketinške kampanje, oceno tveganja in možnih investicij. Njihovi rezultati so bili izjemni, med drugim aplikacije, spletne strani, instagram, snapcodes, QR codes, ki podpirajo poslovno idejo ali izobražujejo o pomenu odgovornega ravnanja z odpadki in trajnostnem razvoju.

Žirija, ki so jo predstavljali predstavniki podjetji, okoljevarstveni aktivisti, učitelji in drugi strokovnjaki so ob koncu 24 ur razglasili dve zmagovalni ekipi: We Tried in The Reusable Hackers. Prvi so ponudili pametne rešitve za odvoz kosovnih odpadkov s pomočjo aplikacije, ki povezuje prebivalce in prevoznike. Drugi tim pa je razvil zanimiv poslovni model, kjer so združili tehnološke rešitve z zavedanjem o trajnostnem razvoju. Več o njihovih rešitvah preverite s klikom na fotografiji. 

Tovrstni virtualni mednarodni projekti so ključen element internacionalizacije doma in študentom omogočajo delo v mednarodnih in interdisciplinarnih timih, pridobivanje novih znanj – zlasti prvo izkušnjo priprave novega podjema, dostop do tujih učiteljev, razvoj medkulturnih in digitalnih kompetenc, priložnost izboljšanja znanja angleškega jezika, nova poznanstva in seveda pomembno referenco.

Informativni dnevi
Informativni dnevi
Deli
Deli
Online študij
Online študij
Izpolni prijavo
Izpolni prijavo
Deli